Jurjevac Punitovački

Sadržaj

Jurjevac Punitovački, naselje je Općine Punitovci sa 317 stanovnika, većinom slovačke narodnosti, udaljeno 16 km od Đakova. Dio sela smješten je uz županijsku cestu Punitovci- Beketinci- Osijek od kojega je udaljen 30 km, a dio uz cestu prema Širokom Polju. Cestovno je povezan sa svim okolnim gradovima. Jurjevac je nastao doseljavanjem Slovaka 1882. godine, godinu dana kasnije nego u Josipovac, slovačko selo punitovačke Općine. U Jurjevac kojega mještani još zovu i Cerovac, po šumi hrasta cera prvi jurjevački Slovaci dolaze na poziv biskupa đakovačkog, Josipa Jurja Strossmayera. Ugovorom kojim će dobiti zemlju i okućnice bili su dužni iskrčiti i pretvoriti u plodnu zemlju određenu količinu šuma i šikara. Navodi se da je selo dobilo ime po drugom imenu biskupa Strossmayera, Juraj – Jurjevac. Selo je osnovalo 20 slovačkih obitelji od kojih je 17 došlo iz Čepina, gdje su se ranije doselili, te tri iz sjeverne Slovačke.

1886. godine mještani podižu kapelicu sa drvenim zvonikom, a 1950. godine grade sadašnju crkvu Uzvišenja Blažene Djevice Marije, filijalnu crkvu župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima Crkva doživljava emeljitu obnovu 1995. godine. Crkveni god ili kirvaj slavi se na blagdan Velike Gospe15. kolovoza.

Jurjevčani školu pohađaju u Punitovcima do 1921., kada je u selu otvorena škola preuređena od društvene kuće. Školske 1955./56. učenici viših razreda pohađaju školu u Josipovcu. Izgrađena je škola sa jednom učionicom i stanom za učitelja. Dovršenom adaptacijom 2018. godine jurjevačka škola je preuređena u školu sa dvije učionice. U školi se njeguje, materinski slovački jezik.

 

Matica Slovačka Jurjevac

Kroz Maticu Slovačku Jurjevac, osnovanu 1994. godine, koja je dio Saveza Slovaka RH, mještani čuvaju jezik i kulturu i njeguju tradiciju svojih pradjedova kroz žensku pjevačku, tamburašku dječju folklornu i likovnu grupu. Domaćin je smotre folklora „Pod stoljetnim glogovima“. Jurjevčani se okupljaju i svoje aktivnosti održavaju novo izgrađenom društvenom domu.

 

Udruge

NK „Zrinski“, seniori natječu se u 3. HNL – Istok. Uz seniore klub okuplja u ekipama i djecu školskog uzrasta.

Športsko ribolovna udruga “Jurjevac” brine se o okolišu lijepo uređenog ribnjaka.

Mještani Jurjevca, danas Jurjevca Punitovačkog pretežno se bave poljoprivredom.

Skip to content