UR “KARAS” JOSIPOVAC

Sadržaj

Udruga ribiča „KARAS“ osnovana je 1981. godine, a do 1994. godine naziva se Ribičko društvo, 1994.g. do 2009.g. djeluje pod imenom Športsko ribolovno društvo KARAS, te od 2009.g. do danas kao Udruga ribiča KARAS.

Udruga posjeduje dva ribnjaka. Ribnjak Drljak je nastao kao ciglana na kojem su se izrađivale cigle za potrebe kuća i pomoćnih objekte u Josipovcu Punitovačkom. Po osnutku udruge ciglana je pretvorena u ribnjak, koji se s vremenom proširivao i produbljivao. Ribnjak Drljak proteže se na površini od oko 2,5 hektara, te ima zapreminu 32.000,00 m3 vode. Ribnjak Školska bara se u početku, isto kao i ribnjak Drljak, koristio kao ciglana za izgradnju kuća i pomoćnih objekata u Josipovcu Punitovačkom, kao ribnjak se počeo upotrebljavati 1989.g. kada je produbljen i proširen na dimenzije koje su danas. Ribnjak Školska bara se proteže na površini od 0,6 hektara, te ima zapreminu 10.000,00 m3 vode.

 

Članstvo udruge

Udruga broji oko 50 – 60 članova. Cilj udruge nije samo ribolov već poticanje ljudi na boravak u prirodi, podizanje svijesti o zaštiti prirode i okoliša, te očuvanju voda i ribljeg fonda. Stoga udruga organizira razne radne akcije, čišćenja i održavanja okoliša.

 

Organizacija događanja

Udruga već tradicionalno kroz godinu organizira razne događaje kao što su natjecanja u ribolovu, fišijada , te mala škola ribolova s kojom se potiče djecu na boravak u prirodi, te očuvanju okoliša. Natjecanja koja se organiziraju kroz godinu su slijedeća:

  • Memorijalni turnir Josip Krha “BAJO“ se tradicionalno održava od 2004.g., na spomen i sjećanje na pokojnog člana naše udruge. Natjecanje se provodi u ribolovu na šarana i amura u ekipama po dva člana na ribnjaku u Drljaku.
  • Memorijalni turnir Stjepan Kuric “Čejko“ se tradicionalno održava od 2010.g., na spomen i sjećanje na pokojnog člana naše udruge. Natjecanje se provodi u ribolovu na babušku, pojedinačno svaki član za sebe.
  • Dva kola mini lige proljetno i jesensko na kojima se peca u ekipama sa po dva člana, a na kojima se hvata šaran i amur. Ukupni pobjednici mini lige idu na daljnja natjecanja, na druge vode đakovštine i Osječko-Baranjske županije te predstavljaju našu udrugu i Općinu Punitovci što je do sada pokazalo izvanredne rezultate jer su naši predstavnici gotovo uvijek visoko plasirani na ovim natjecanjima.
  • Spin kup održava se u mjesecu studenom na ribnjaku u Drljaku. Natjecanje se provodi u ribolovu na grabežljivu ribu umjetnim mamcima, te se na ovom natjecanju okupe ribiči iz cijele Osječko-Baranjske županije.

 

Sva uhvaćena riba s natjecanja se neoštećena pušta natrag u vodu.

Skip to content