DVD JOSIPOVAC

Sadržaj

Dobrovoljno vatrogasno društvo Josipovac osnovano je 1950.godine, a prvi istaknuti članovi društva su bili: Jozo i Rudolf Batorek, Martin Hulak, Pavo Kanisek, Adam Kocur, Pavo Šuljak i drugi. U to vrijeme vatrogasno društvo je bilo nositelj kulturnog života sela. Osamdesetih godina prošlog stoljeća izgrađen je vatrogasni toranj samodoprinosom mještana. Za vrijeme Domovinskog rata, uz pomoć Josipa Kvasnovskog, Slovačka je darivala vatrogascima autocisternu marke Tatra za gašenje požara.

Članstvo iz godine u godinu varira u brojevima zbog dolaska i odlaska novih generacija. DVD Josipovac broji oko 105 članova od toga 70 odraslih i oko 35 članova djece i mladeži. DVD Josipovac je stožerna vatrogasna postrojba u Općini Punitovci, te zbog toga mora imati 20 osiguranih članova sa liječničkim pregledom što svake godine ispunjavamo. Osnovna djelatnost dobrovoljnog vatrogasnog društva je protupožarna preventiva, no društvo se većinom bazira na radu sa djecom i mladima.

Trenutno društvo raspolaže sa navalnim vozilom za gašenje požara, autocisternom, te kombijem za prijevoz vatrogasaca. Društvo je vrlo dobro opremljeno, te je spremno za sve vrste intervencija. Članovi odlaze na razna školovanja i usavršavanja, te tako u društvu imamo jako puno školovanih vatrogasaca. Posebno ističemo da raspolažemo sa 10 vatrogasnih časnika, nekoliko dočasnika i vatrogasaca. Na čelu društva se nalaze mladi i sposobni ljudi, koji svakim danom sve više rade na unapređenju i razvoju dobrovoljnog vatrogastva u našoj zajednici.

 

Ciljevi društva

  • unapređenje sustava zaštite od požara i vatrogastva na području djelovanja,
  • pripremanje vatrogasnog sustava za sudjelovanje u sustavu zaštite i spašavanja,
  • kontinuirano pomlađivanje,
  • uključivanje što većeg broja mještana, a posebno djece i mladih u rad Društva, radi zaštite ljudi i imovine od požara i drugih elementarnih nepogoda
  • osposobljavanje, usavršavanje i uvježbavanje članova
  • promicanje značaja dobrovoljnog vatrogastva
  • razvijanje pozitivnih ljudskih vrijednosti poput solidarnosti, požrtvovnosti, nesebičnosti i prijateljstva.

 

Danas društvo okuplja veliki broj mještana Josipovca, ponajviše djece i mladih. U zadnjih 20-tak godina društvo aktivno radi sa mladima, te sudjeluje na natjecanjima i postiže odlične rezultate.

Svaki član DVD-a može se ponositi time, jer je on dobrovoljac i humanitarac a prvenstveno odgovoran čovjek. Biti članom DVD-a ne predstavlja samo obavezu kod vatrogasnih intervencija nego i zabavu kroz razna natjecanja i druženja na kojima sudjelujemo tokom godine.

Od 2008. godine do danas naše društvo je sudjelovalo na 5. Državnih vatrogasnih natjecanja mladeži diljem Republike Hrvatske. Trebamo spomenuti da je naše društvo 2008. godine na svom prvom Državnom vatrogasnom natjecanju mladeži u Makarskoj ostvarilo povijesni rezultat, gdje su članovi mladeži osvojili 3.mjesto u Republici Hrvatskoj. Što se tiče vatrogasnih natjecanja DVD Josipovac je dobro poznat svim vatrogascima diljem županije, jer ostvaruju odlične rezultate. Napominjemo da ove godine trebamo sudjelovati sa dvije ekipe na Državnom vatrogasnom natjecanju.

 

Vatrogasne ekipe

Vatrogasne ekipe dijele se na 3 skupine:

  • djeca od 6-12 godina. Natječu se u radu vježbe s brentačama i vodom. Skupina broji 25 članova. Voditelj ekipe je Antonio Mićan.
  • mladež od 12 – 16 godina. Natjecanje se sastoji od svladavanja postavljenih prepreka te rad sa brentačama i cijevima. Skupina broji 15-ak članova. Voditelji ekipe su Ivan Eling i Marko Batorek.
  • seniori. Skupinu čini oko 40-ak članova i članica starijih od 16 godina. Rade vježbu sa vatrogasnom motornom štrcaljkom (simulacija vježbe požara). Većina članova skupine je osposobljena i osigurana te spremna za izlazak na vatrogasne intervencije. Voditelj seniora je Dalibor Funjak.

 

KONTAKT

Marko Batorek, predsjednik

Tel: 095/8990133

e-mail: markobatorek@gmail.com

Ivan Eling, dopredsjednik

Tel: 095/9077302

e-mail: ivan.eling93@gmail.com

Zlatko Kuric, zapovjednik

Tel: 099/3210601

e-mail: zlaja16@hotmail.com

Antonio Mićan, dozapovjednik

Tel: 091/1756752 

e-mail: micanantonio@gmail.com

Dalibor Funjak, tajnik

Tel: 091/9822621

e-mail: dalibor.funjak@gmail.com

Skip to content