Krndija

Sadržaj

Krndija, naselje je Općine Punitovci sa 64 stanovnika potomaka koloniziranih stanovnika, udaljeno 17 km od Đakova. Smještena je na raskrižju županijskih cesta prema Gorjanima, Budimcima i Punitovcima. Cestovno je povezana sa svim okolnim gradovima.

 

Povijest naselja

Selo je osnovano i naseljeno Nijemcima 1883. godine koji dolaze na poziv biskupa đakovačkog Josipa Jurja Strossmayera većinom iz Bačke. Ugovorom krče šume i isušuju močvarno zemljište oko rijeke Vuke i pretvaranju u plodne oranice. Selo se trebalo zvati Strossmayerovac po biskupovom prezimenu , ali ga prozvaše po šumi Krndija. Selo brzo napreduje i broj stanovnika sredinom 30-tih godina prošlog stoljeća iznosi oko 1500, a koji žive u 15 ulica. U međuvremenu mještani grade crkvu, školu, veliku salu, upravnu zgradu, a među prvima u ovom dijelu Slavonije imaju i kino dvoranu. Do Drugoga svjetskoga rata Krndija je bila jedno od najvećih naselja na području Hrvatske, naseljeno Nijemcima. Stanovništvo Krndije krajem 1945. Od komunističkih vlasti doživljava strahote rata, patnje. logore i protjerivanja, a selo je pretvoreno u logor Krndija. Nakon ukidanja logora 1946. godine selo koloniziraju pretežno stanovnici srpske nacionalnosti koji se upošljavaju u tadašnjem PIK-u Đakovo. Postepenim odlaskom stanovnika Krndije kuće i okućnice PIK pretvara u oranice. Sve zemljište je postalo vlasništvo RH.

Općini Punitovci RH darovala je 2019. godine 33 ha zemljišta, a 19 kuća i okućnica Općina je darovala sadašnjim stanovnicima Krndije. Godine 1937. završena je izgradnja crkve koja je posvećena Uzvišenju Svetog Križa. Crkva je u vrijeme postojanja logora služila kao skladište za žitarice i umjetno gnojivo. Prvo obnavljanje crkve, jedne od najvećih u široj okolici, koja pripada župi Punitovci učinjeno je po dobročinitelju 2003. godine., a krovište se ponovno obnavlja 2017. godine.

Učenici viših razreda pohađali su nastavu u školi u Josipovcu. Po prestanku održavanja nastave u školi zbog manjka učenika dovršava se 2015. adaptacija prostora učionice u društvene prostorije.

U logoraškom dijelu mjesnog groblja podignuto je spomen obilježje stradalim žrtvama logora Krndija 1945. – 1946., koje je otkriveno 7. listopada 1999.

U Krndiji je 1986. snimljen film “Obećana zemlja” u režiji Veljka Bulajića, sa temom dolaska poslijeratnih kolonista i kolektivizacije.

Skip to content