Punitovci

Sadržaj

Punitovci, naselje je Općine Punitovci sa 635 stanovnika, hrvatske narodnosti, Šokci. Udaljeni su 14 km od Đakova. Najveći dio sela smješten je uz županijsku cestu Tomašanci, Beketinci- Osijek od kojega su udaljen 34 km, a dio sela je uz cestu Beketinci, Krndija. Cestovno su povezani sa svim okolnim gradovima. Punitovci su središte Općine Punitovci nastale 1993., stvaranjem jedinica lokalne samouprave RH.

 

Povijest naselja

Punitovci se prvi put spominju 1263. godine kao «terra Ponith», susjedno naselje imanja Ilok (Ujlak). Punitovci se opet spominju godine 1579. u turskom defteru (Popis sandžaka Požega 1579. godine). vjerojatno kao vlaško naselje koje ima tek 10 kuća. Austrijski popis stanovništva iz 1736. ne spominje Punitovce pa je moguće da je mjesto napušteno jer je razdoblje od 1702. – 1736. vrijeme osipanja stanovništva kada mnoga naselja nestaju. Novo naseljavanje na sadašnjoj lokaciji proveo je oko 1754. biskup Josip Antun Ćolnić. On je naselio hrvatske obitelji iz okolice Plehana s planine Vučjaka te iz Modriče i Tramošnice, odnosno iz okolice Gradačca. Bilo je naseljavanja i iz drugih krajeva. Župu Punitovci s pripadajućim mjestima Vuka, Široko Polje i Beketinci, osniva 1767. godine također biskup Josip Antun Ćolnić. Nastajanjem sela Josipovac, Jurjevac i Krndija 1881. do 1883. Župa se povećava, a sadašnja Župa osnovana je 1942. Tako su danas Punitovci i općinsko i župsko središte.

Župna crkva Svetog Ladislava kralja sagrađena je 1795. godine zauzetošću biskupa Matije Franje Krtice i do danas je u više navrata obnavljana. Biskup daje 1797. graditi i župni dvor. Novi župni dvor sagrađen je u vrijeme biskupovanja Ivana Krapca (1910- 1916.). Župnik Mossbauer gradi toranj i podiže sakristiju. 1981. Župnik Petar Markovac dovršava temeljitu obnovu crkve. Špilja Gospe Lurdske podignuta je u cintoru crkve 1927. g. nastojanjem župnika Ivana Bertija.

Prva školska zgrada bila je jedna prostorija koju je 1835. podigao biskup Kuković. 1862. uz školu napravljen je i drvena kuća za učiteljski stan. 1900 sagrađena je škola sa 2 učionice, a nova škola sagrađena je na kraju devedesetih.

Prije Domovinskog rata sagrađena je zdravstvena ambulanta, a sredinom devedesetih otvoren je poštanski ured. Stari vatrogasni dom doživio je u novije vrijeme obnovu uz dogradnju terase. Pred crkvom je kružni tok sagrađen 2018. godine.

 

Udruge i manifestacije

U Punitovcima djeluje punitovačka Udruga žena „Punitovčanke“, KUD „Veseli Šokci“ sa folklornom dječjom i odraslom skupinom i tamburaškom grupo, DVD, RU „Linjak“ sa uređenim ribnjakom do kojega vodi asfaltirana cesta i NK „Slavonija“, član 1. ŽNL OBŽ.

Održava se godišnja folklorna manifestacija „Dođi milo, dođi drago“.

Godišnji kirvaj je 27. lipnja na blagdan sv. Ladislava kralja.

Stanovništvo Punitovaca bavi se poljoprivredom uz uposlenost u Đakovu i Osijeku.

Pred općinskom zgradom u Radićevoj ulici je hrastova skulptura Stjepana Radića.

Skip to content